elenfrde

18 Φεβρουαρίου - Ημέρα Μπαταρίας

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Μια μπαταρία είναι μια συσκευή που μετατρέπει τη χημική ενέργεια σε ηλεκτρική ενέργεια.Οι μπαταρίες και τα αντικείμενα που τροφοδοτούν έχουν προχωρήσει πολύ από τότε που ο Alessandro Volta δημιούργησε την πρώτη μπαταρία.

Υπάρχουν δύο τύποι μπαταριών: οι πρωτογενείς μπαταρίες (αναλώσιμες μπαταρίες) που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν μία φορά και πετιούνται και οι δευτερεύουσες μπαταρίες (επαναφορτιζόμενες μπαταρίες), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για επαναφόρτιση και χρήση πολλές φορές.

Η γενική ζήτηση πρωτογενών και δεύτερων μπαταριών συνεχώς αυξάνεται, έτσι αναμένεται να αυξηθεί στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2019. Η ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή μπαταριών που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία αυτών των οχημάτων.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Η ανάπτυξη των μπαταριών άρχισε με την κατασκευή της Βολταϊκής στήλης από τον Ιταλό φυσικό Αλεσάντρο Βόλτα (18 Φεβρουαρίου 1745 – 5 Μαρτίου 1827), ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής μπαταρίας το 1800 (προς τιμήν του οποίου χρησιμοποιούμε και τη μονάδα μέτρησης της τάσης «Volt»).   

1 2


         Η ημέρα της μπαταρίας γιορτάζεται στις 18 Φεβρουαρίου ημέρα της γέννησής του.
Εικάζεται όμως ότι σύμφωνα με ορισμένους αρχαιολόγους και ιστορικούς, η παλαιότερη γνωστή μπαταρία στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία μπορεί να ανιχνευθεί μέχρι και πριν από 2000 χρόνια. Γνωστή ως μπαταρία της Βαγδάτης, ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του Μουσείου της Βαγδάτης από τον αρχαιολόγο Wilhelm Konig το 1938. Γνωστή επίσης και ως μπαταρία της Παρθίας, χρονολογείται περίπου από το 200 πΧ. έως το 600 μ.Χ και είχε χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μικρής ποσότητας ηλεκτρισμού, με σκοπό την επιμετάλλωση.

 

3 4 5


 Πρόκειται για ένα μικρό πήλινο δοχείο, ύψους 13,5 εκ., το οποίο περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο στερεωμένο στο χείλος της οπής και μια μικρή σιδερένια ράβδο στερεωμένη σε καπάκι αποτελούμενο από στερεή πίσσα.

 Το περίεργο είναι ότι η αρχαία αυτή μπαταρία έδωσε μετρήσεις τάσης. Μετά από 2250 χρόνια, συνέχιζε να παράγει τάση των 0,8 – 2 V, ενώ η παράλληλη σύνδεση και άλλων μπαταριών θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μεγαλύτερες τάσεις!

Δείτε σχετικές πληροφορίες από την Wikipedia     Baghdad Battery  Αλεσάντρο Βόλτα


Η ημέρα της μπαταρίας λειτουργεί επίσης ως υπενθύμιση ασφαλείας για τον έλεγχο όλων των μπαταριών στις συσκευές σας (που θα ανακαλύψετε ότι είναι πάρα πολλές…), αλλά και υπενθύμιση μερικών σχετικών συμβουλών παρακάτω:
 • Ανακυκλώστε στους ειδικούς κάδους, οι παλιές μπαταρίες μολύνουν το περιβάλλον, η ανακύκλωση για τις μπαταρίες πρέπει να γίνει τρόπος ζωής.
 • Πάντα να τις αποθηκεύετε σε δροσερό και στεγνό μέρος μακριά από θερμότητα και μεταλλικά αντικείμενα.
 • Ελέγξτε τις μπαταρίες συναγερμού και αντικαταστήστε εάν χρειάζεται.
 • Ρυθμίστε τη φωτεινότητας της οθόνης LCD ή άλλων αξεσουάρ όπου πρέπει.
 • Ποτέ μην αφήνετε την μπαταρία σε φορτιστή για περισσότερο από 24 ώρες
 • Περιστασιακά, απενεργοποιείτε το κινητό σας ενώ το φορτίζετε.
 • Μειώστε τον αριθμό των συσκευών και προγραμμάτων που εκτελούνται στο παρασκήνιο του φορητού σας υπολογιστή (laptop, ipad, netbook).
 • Βάλτε τον φορητό σας υπολογιστή σε λειτουργία αδρανοποίησης και όχι σε κατάσταση αναμονής.
 • Αφαιρέστε την μπαταρία από το laptop όταν λειτουργείται σε σταθερή (AC) ισχύ για μεγάλες χρονικές περιόδους για να προστατέψετε την μπαταρία από τη θερμότητα και την υπερφόρτιση.
 • Δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύουμε χρησιμοποιημένες και νέες μπαταρίες σε μια συσκευή. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή μπαταριών, και γρήγορη καταστροφή τους.
 • Οι ανοξείδωτοι ακροδέκτες της μπαταρίας αυτοκινήτου διαβρώνονται από την υπερχείλιση του θειικού οξέος ή από τη συσσώρευση υγρασίας και σκόνης προκαλώντας βλάβη ή μειώνοντας τη ζωή της μπαταρίας. Βεβαιωθείτε ότι οι ακροδέκτες της μπαταρίας είναι απαλλαγμένοι από τη διάβρωση και πραγματοποιήστε οπτικές επιθεωρήσεις για να βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία είναι καθαρή και καλά συνδεδεμένη.
 • Χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπου μπορείτε, η χρήση τους ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον.

Eshop - B2B

Ηλεκτρονικό κατάστημα με πολλές δυνατότητες και ευκολίες χρήσης. Επικοινωνήστε μαζί μας ή κάνετε εγγραφή για να επωφεληθείτε.

Eshop


Επικοινωνήστε μαζί μας

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  210 75 63 166
  210 75 63 266
  Αριστοτέλους 16 & Ομήρου

Χάρτης

Pals Power & Energy Solutions

Χάρτης

Κατάλογοι

Κατάλογος προϊόντων Pals σε ηλεκτρονική μορφή

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Today317
Total3764163